fbpx
Bouwvakker die mag werken als zelfstandige springt een gat in de lucht - Incozina

20 aug 2018

Werken als zelfstandige? Werk efficiënt!

  • Hoe vind je als startende ondernemer klanten?
  • Waarom met een boekhouder werken?
  • Waarom is een efficiënte planning cruciaal?

Werken als zelfstandige? Leuk vooruitzicht, maar hoe begin je eraan? Als werknemer in loondienst hoef je je immers geen zorgen te maken over je naamsbekendheid, klanten werven of de boekhouding. Als startende zelfstandige wel. Hoe pak je dit efficiënt aan zonder in de valkuilen van de startende ondernemer te lopen?

Hoe vind je als startende ondernemer klanten?

Wie wil werken als zelfstandige heeft klanten nodig. Je mag nog zo’n geweldig product, uniek concept of fantastische dienst hebben, zonder klanten sta je nergens. Leer eerst je doelpubliek kennen. Op basis van de klantenprofielen stem je niet enkel je aanbod af, maar ook je manier van communiceren en welke kanalen je daarvoor best gebruikt.

Natuurlijk hangt dit voor een groot stuk af van de sector waarin je zal werken als zelfstandige. Maar welk beroep je ook uitoefent, mensen moeten van je horen!

Waarom met een boekhouder werken?

Wie wil werken als zelfstandige, is verplicht om een boekhouding te voeren. Of je een enkelvoudige of dubbele boekhouding moet voeren is afhankelijk van je keuze voor een eenmanszaak of een vennootschap. Al van bij de opstart van je zaak kan een boekhouder zeker een meerwaarde zijn. De onvermijdelijke financiële en boekhoudkundige aspecten van het ondernemerschap zijn immers een uitdagende materie.

Door een boekhouder onder de arm te nemen, koop je ook tijd. Tijd die je beter kan spenderen aan je zaak en je klanten.

Waarom is een efficiënte planning cruciaal?

Tijd is een valuta die je bewaart in je agenda! En in tegenstelling geld, kan je jouw beschikbare tijd niet aanvullen. Wie wil werken als zelfstandige wordt dan ook geacht te kunnen multitasken. Nochtans is het vaak efficiënter om je te focussen op 1 taak. Plan daarom zoveel mogelijk gerelateerde taken op eenzelfde moment. Een gouden tip voor een efficiënte planning? Durf neen zeggen!

Een andere tip zijn de verschillende online apps op maat van de zelfstandige. Ze helpen je het overzicht bewaren én tijd besparen!

Ben je klaar om te starten als zelfstandige? Incozina helpt je met de nodige startersformaliteiten. Contacteer ons.