fbpx
Een papieren vliegtuig in de hand symboliseert het onzekere pad van de startende ondernemer. - Incozina

25 sep 2018

Wat zijn de uitdagingen van de startende ondernemer?

  • Hoe ga je als startende ondernemer om met financiële onzekerheid?
  • Hoe krijg je een duidelijk zicht op de toekomst?
  • Hoe houd je jouw work-life balance onder controle?

Als startende ondernemer komt er heel wat op je af. Eerst en vooral heb je een heleboel startersformaliteiten te vervullen en dan moet je ook nog werk maken van het vinden van klanten, het opstellen van een marketingplan, je boekhouding bijhouden, … Het lijstje gaat nog wel even door. Naast de professionele uitdagingen zijn er ook enkele veel voorkomende persoonlijke uitdagingen. Lees hier hoe je ermee omgaat.

Hoe ga je als startende ondernemer om met financiële onzekerheid?

Als startende ondernemer laat je je vertrouwde leventje achter je om een heel nieuwe uitdaging aan te gaan. Zeker als je eerst een aantal jaren in loondienst gewerkt hebt, kan dit best angstaanjagend zijn. Vraag je je af of je financieel wel de juiste beslissing neemt? Of al je plannen wel haalbaar zijn zonder jezelf of je gezin te kort te doen?

Ja, je zal financiële onzekerheid ervaren. En ja, het eerste jaar zal je waarschijnlijk moeten bezuinigen. Leer loslaten! Een startende ondernemer moet vooral zelfvertrouwen hebben. Een eigen zaak starten, brengt nu eenmaal risico’s en onzekerheden met zich mee.

Hoe krijg je een duidelijk zicht op de toekomst?

Een eigen zaak oprichten, vraagt tijd en toewijding. Een goede planning is dan ook cruciaal. Niet enkel bij de opstart, maar ook de vele (succesvolle) jaren die erop volgen. Enthousiasme is een enorme troef als startende ondernemer, maar dat enthousiasme kunnen onderbouwen met een strak toekomstplan is een nog grotere troef.

Werk dus een goed businessplan uit. Wanneer je een vennootschap oprichten wil, is een businessplan met een duidelijk en realistisch financieel plan sowieso een must. Maar het helpt je ook om je doelen en realisaties goed op te volgen.

Hoe houd je jouw work-life balance onder controle?

Als startende ondernemer loop je extra risico om je work-life balance te veel te laten overhellen naar ‘work’ en te weinig naar ‘life’. Loop jezelf niet voorbij want je moet er nog jarenlang stevig kunnen tegenaan gaan. Blokkeer bijvoorbeeld wekelijks een halve dag in je agenda om te spenderen aan je administratie en het lezen van vakliteratuur.

Plan ook vooraf me-time of qualitytime met je partner of gezin in. Heb je toch het gevoel dat het vinden van een perfect evenwicht je niet lukt, klop dan eens aan bij een loopbaancoach.

Ben je klaar om te starten? Of je nu kiest voor een eenmaanszaak of een vennootschap, Incozina helpt je met de nodige startersformaliteiten. Contacteer ons.