fbpx

Wat is een ondernemingsnummer en waar vraag ik het aan?

Het ondernemingsnummer is een uniek nummer voor je onderneming. Wanneer je als zelfstandige je eigen zaak hebt, moet je dus eerst een ondernemingsnummer aanvragen. Dit is een van de verplichte startersformaliteiten.

Waarom moet je een ondernemingsnummer hebben?

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een beveiligd register waarin de gegevens van de Belgische ondernemingen zijn opgenomen. Elke onderneming heeft in de KBO een uniek ondernemingsnummer van tien cijfers. Het eerste cijfer is 0 of 1, gevolgd door negen cijfers. Dit nummer is als het ware de identiteitskaart van je onderneming en alle bedrijven hebben dit nodig, om gegevens uit te wisselen met de overheid.

Je moet het ook vermelden op alle akten, facturen, aankondigingen, mededelingen, brieven, orders en andere stukken van je zaak. Daarom moet je verplicht een ondernemingsnummer aanvragen voor je onderneming.

Waar kan je een ondernemingsnummer aanvragen?

Wil je een eenmanszaak oprichten, dan kan je dit overlaten aan je ondernemingsloket. Eunomia, het ondernemingsloket van Incozina, zal dus jouw ondernemingsnummer aanvragen. Voor wie een vennootschap oprichten wil, dan wordt dit geregeld door de griffie van de rechtbank van koophandel. Daarna moet je wel nog via het ondernemingsloket de gegevens van je vennootschap in de KBO laten vervolledigen.

Voor je inschrijving in de KBO rekent Incozina het wettelijk tarief van 87 euro aan.

Wat is het verschil met een btw-nummer?

De meeste zelfstandigen die starten met een eigen zaak voeren zogenaamde handelsactiviteiten uit waar ze een btw-nummer voor nodig hebben. Dit nummer is niet hetzelfde als een ondernemingsnummer. Om een btw-nummer te krijgen, moet je je ondernemingsnummer laten activeren als btw-nummer. Dat kan een btw-kantoor doen, maar Incozina regelt dit graag voor jou.