fbpx

Wat is een bvba?

Als je wilt starten als zelfstandige, dien je eerst te bepalen welke juridische vorm het meest geschikt is voor jou en je zaak. Kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap? En welk type vennootschap is dan het best geschikt? Een van de meest voorkomende vennootschapsvormen in België is de bvba. Maar wat is een bvba eigenlijk?

Wat is een bvba?

Bvba staat voor besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. De term ‘besloten’ verwijst naar de beperkte mogelijkheid om aandelen en rechten over te dragen. Anderzijds betekent deze term ook beschermd. In tegenstelling tot een eenmanszaak ben je immers beperkt aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Om een bvba op te richten moet je wel met minimum 2 vennoten zijn. Wens je alleen te starten? Dan kies je een ebvba, een besloten eenpersoonsvennootschap.

Waarom een bvba oprichten?

Nu je een antwoord hebt op de vraag ‘wat is een bvba’, moet je nog beslissen of dit voor jou ook de beste keuze is. Daarbij is het belangrijk te kijken naar zaken als het aantal werknemers, het beschikbare kapitaal en het voordeligste belastingstelsel. De bvba is uiterst geschikt voor een klein of middelgroot bedrijf, maar het startkapitaal bedraagt €18550.

Een bvba is fiscaal wel zeer interessant, maar daar staat tegenover dat de administratieve en boekhoudkundige verplichtingen zwaarder zijn dan bij een eenmanszaak. Weeg vooraf dus goed alle voor- en nadelen af.

Wat als je in bijberoep wilt starten?

Ben je minstens halftijds aan de slag als loontrekkende? Dan kan je starten als zelfstandige in bijberoep. Ideaal om op een veilige manier te testen of het ondernemerschap je ligt. Het oprichten van een bvba is natuurlijk niet goedkoop en zoals gezegd vraagt ook de boekhouding en administratie best wel wat tijd.

Bekijk dus goed of dit allemaal te combineren valt met je job in loondienst. En laat je wat het financiële en fiscale luik betreft begeleiden door een expert.

Klaar om te starten als zelfstandige? Incozina helpt je met alle formaliteiten zodat jij vlot aan de slag kan. Word nu klant.