fbpx

Wat is een BTW-nummer en waar vraag ik dit aan?

BTW is een belasting op goederen en diensten die wordt doorgerekend aan je klant. Als zelfstandige ben je in de meeste gevallen BTW-plichtig. Jij rekent BTW aan voor elke factuur die je maakt en je stort de BTW door aan de overheid. Daarom moet je een BTW-nummer aanvragen en dit steeds vermelden op je facturen.

Waarom moet je een BTW-nummer aanvragen?

Ben je BTW-plichtig, dan moet je een BTW-nummer hebben. Dit doe je door je ondernemingsnummer te laten activeren als BTW-nummer. Je btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer, met “BTW BE” ervoor. Bijvoorbeeld: BTW BE 0123 456 789. Je ondernemingsnummer wordt dus een BTW-nummer wanneer je dit laat ‘activeren’ naar een BTW-nummer.

Tenzij je start met een vrij beroep, mag je ervan uitgaan dat je btw-plichtig bent en dus een btw-nummer nodig hebt. Ook als je de vrijstellingsregeling geniet, moet je een BTW-nummer aanvragen.

Waar kan je een BTW-nummer aanvragen?

Je kan je BTW-nummer aanvragen bij een BTW-controlekantoor, maar het is eenvoudiger om dit te doen via het ondernemingsloket waar je ook je ondernemingsnummer aanvraagt. Het ondernemingsloket van Incozina kan je BTW-nummer tegelijkertijd met je ondernemingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) activeren. Zo ben je gerust dat alles goed is ingevuld.

Voor de activering van de je BTW-nummer rekent Incozina het tarief van 60,5 euro aan. Je kan dit vlot en snel online doen via onze tool ‘starten als zelfstandige’.

Wat is het verschil met een ondernemingsnummer?

Het ondernemingsnummer is een uniek nummer voor je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Iedere onderneming moet een ondernemingsnummer hebben. Een btw-nummer is eigenlijk een ‘geactiveerd’ ondernemingsnummer en moet je alleen hebben wanneer je BTW-plichtig bent.