fbpx

16 jul 2018

Nieuw: de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

  • Wat is de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)?
  • Wat zijn de voordelen van de POZ?

Het is algemeen bekend dat het gemiddelde wettelijke pensioen van zelfstandigen lager is dan dat van een werknemer of een ambtenaar. Als zelfstandige doet je er dan ook goed aan om zelf een extra appeltje voor de dorst op te bouwen via een aanvullend pensioen. Er is nu een extra mogelijkheid om dit te doen met de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

Wat is de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)?

Een aanvullend pensioen opbouwen als zelfstandige doe je natuurlijk eerst met een VAPZ, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Maar vanaf nu krijg je daar als zelfstandige (met een eenmanszaak) nog een extra optie bovenop. Een nieuwe manier om fiscaal voordelig te sparen voor een nóg hoger pensioen: de nieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

Dat is een oplossing, exclusief voor zelfstandigen zonder vennootschap. Je kan het bedrag van je extralegaal pensioen (en dus je volledige pensioen) fors verhogen met Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

Ook meewerkende echtgenoten met het maxi-statuut, zelfstandige helpers en zelfs zelfstandigen in bijberoep kunnen een POZ onderschrijven.

Wat zijn de voordelen van de POZ?

  • Je krijgt 30% belastingverminderingop de stortingen in je POZ mits respect van de 80%-regel.
  • Je betaalt maar 10% belastingen na de parafiscale inhoudingen op het kapitaal dat je bij je pensionering uitgekeerd krijgt.
  • Met je POZ kan je ook een vastgoedproject financieren en zo je centen mobiliseren voor je pensioenleeftijd.
  • Aan je POZ kan je een verzekering voor arbeidsongeschiktheid en overlijden toevoegen om je zaak en de financiële toekomst van je gezin veilig te stellen.
  • Anders dan bij je VAPZ kan je met een POZ investeren in een luik secure, dat mikt op veiligheid én een luik invest met mogelijk uitzicht op een hoger rendement.

Krijg je graag meer informatie over de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen? Neem gerust contact op met ons.