fbpx
Dame maakt boeket met tulpen en pioenen. Wat als je wil starten met een bloemenwinkel? - Incozina

03 sep 2018

Ik wil starten! Maar hoe?

  • Wat als ik wil starten in bijberoep?
  • Wat als ik wil starten in hoofdberoep?
  • Wat is ‘springplank naar zelfstandige’?

Zit ondernemen je in het bloed? Wil je van je hobby je beroep maken? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als je denkt ‘ik wil starten als zelfstandige’ dan is 2018, het jaar van de vereenvoudiging, hét jaar om je droom om te zetten in een concreet plan. Maar hoe begin je eraan? Wat zijn je opties om te starten als zelfstandige?

Wat als ik wil starten in bijberoep?

Werk je momenteel minstens halftijds in loondienst en wil je graag als zelfstandige aan de slag? Als je denkt ‘ik wil starten’, maar wat koudwatervrees hebt, is starten als zelfstandige in bijberoep de ideale oplossing. Je behoudt al je rechten uit je statuut als loontrekkende terwijl je ontdekt of er toekomst zit in het idee voor je zelfstandige activiteit.

Vorig jaar waren er in België ongeveer 245.000 mensen actief als zelfstandige in bijberoep. Wordt je bijberoep een succes? Durf dan de stap zetten naar zelfstandige in hoofdberoep.

Wat als ik wil starten in hoofdberoep?

Sinds de overheid werk maakte van steunmaatregelen voor zelfstandigen en ook het sociaal statuut interessanter is geworden, voelen heel wat Belgen zich gemotiveerd om te ondernemen. Het is wel belangrijk om je goed te informeren. Je krijgt immers tal van rechten, maar je hebt alsnog rekening te houden met bepaalde opstartkosten.

Deze hangen grotendeels af van de juridische vorm die je kiest voor je zaak. Kies je voor een eenmanszaak? Of wil je een vennootschap oprichten? Informeer je goed over de opstartkosten, maar ook over de fiscale voor- en nadelen van beide opties.

Wat is ‘springplank naar zelfstandige’?

Ook wie een werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangt, krijgt steun van de overheid om in bijberoep te starten als zelfstandige. Deze matregel noemt ‘springplank naar zelfstandige’. Je krijgt 12 maanden de tijd om je zelfstandig bijberoep vorm te geven, zonder verlies van je uitkering. Om van deze optie gebruik te mogen maken, moet je wel voldoen aan 5 voorwaarden.

De RVA beschikt over de nodige informatie en oordeelt of je in aanmerking komt voor deze maatregel. Je moet ook ingeschreven zijn bij de VDAB.

Ben je klaar om te starten? Welke formule je ook kiest, Incozina helpt je met de nodige startersformaliteiten. Contacteer ons.