fbpx

Hoe word ik zelfstandige in hoofdberoep?

Als je zelfstandige activiteit je enige bron van inkomsten is (voltijdse uitoefening), ben je zelfstandige in hoofdberoep. Je bent onderworpen aan het sociaal statuut der zelfstandigen in hoofdberoep, wat sociale rechten en plichten met zich meebrengt. Daarom moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen en per kwartaal sociale bijdragen betalen.

Wat zijn je sociale rechten als zelfstandige in hoofdberoep?

Het sociaal statuut voor zelfstandigen houdt niet alleen plichten maar ook rechten in. Als zelfstandige in hoofdberoep heb je volgende sociale rechten:

  • kinderbijslag;
  • ziekte-en invaliditeitsverzekering;
  • moederschapsverzekering;
  • pensioen;
  • overbruggingsrecht (faillissementsverzekering);
  • uitkering mantelzorg.

Hoeveel sociale bijdragen betaal je?

De sociale bijdragen voor de zelfstandige in hoofdberoep zijn hoger dan voor een zelfstandige in bijberoep. Dat is ook logisch omdat je via je statuut van hoofdberoep volwaardige sociale rechten opbouwt. De eerste drie jaar na je start als zelfstandige betaal je een voorlopige sociale bijdrage. Vanaf jaar 4 worden je bijdragen berekend op basis van wat je de voorgaande jaren hebt verdiend. Dit wordt na twee jaar herberekend, zodra je definitieve inkomen gekend is.

Als zelfstandige in hoofdberoep kan je ervoor kiezen om de minimumbijdragen te betalen of een vrijwillig verhoogde bijdrage te betalen. Wil je weten hoeveel sociale bijdragen je zal betalen? Dat kan je gemakkelijk berekenen via de berekeningstool van Incozina.

Waarom moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

Als zelfstandige in hoofdberoep ben je wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Als zelfstandige heb je rechten en plichten: je krijgt sociale bescherming maar je moet ook sociale bijdragen betalen. Je sociaal verzekeringsfonds regelt jouw sociale zekerheid als zelfstandige en je krijgt er alle informatie over je sociaal statuut en je sociale bijdragen.

Je sociaal verzekeringsfonds zal je vier keer per jaar een factuur sturen met de sociale bijdragen die je moet betalen.

Hoe kan je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

Aansluiten bij Incozina sociaal verzekeringsfonds kan je vlot online in orde brengen. Je kan ons ook steeds bellen op het gratis nummer 078 154 155.