fbpx

Hoe stel ik een financieel plan op?

Voor een goede start als zelfstandige met je eigen zaak heb je best ook een goed financieel plan. In dat plan toon je aan dat je hebt nagedacht over het financiële plaatje: de cijfers, geld, inkomsten en uitgaven. Soms ben je zelfs verplicht om een dergelijk document op te stellen zoals wanneer je een bepaald type vennootschap opricht. Je kan je plan zelf opstellen of beroep doen op externe bijstand van een boekhouder of fiscalist.

Wat staat er in een financieel plan?

In je financieel plan draait het rond drie belangrijke onderdelen: je financiële middelen, je inkomsten en je kosten. Bij je financiële middelen geef je aan hoeveel geld je nodig hebt om je eigen zaak te starten. Hoeveel eigen middelen kan je zelf inbrengen of heb je een externe financiering nodig? Aan de inkomstenzijde bereken je welke opbrengsten je verwacht en of je ook een beroep kan doen op steunmaatregelen van de overheid.

Bij de kosten plaats je welke kosten je hebt en of die eenmalig of terugkerend zijn. Belangrijk is ook om je eventuele personeelskosten goed in te schatten. Enkel bij een eerlijke, niet te rooskleurige inschatting is je financieel plan een echte houvast voor de financiële haalbaarheid van je eigen zaak.

Wie kan mij helpen bij de opmaak ervan?

Als zelfstandige is het belangrijk dat je de cijfers van je eigen zaak kent. Maar daarom moet je geen financieel of fiscaal expert zijn die alles zelf doet. Doe beroep op een boekhouder, een accountant of een fiscalist. Dit zijn experten die je hier graag zullen mee helpen, ook na de start van je zaak. Want voor de latere financiële en boekhoudkundige kant van je eigen zaak is een boekhouder of accountant ook je beste raadgever.

Investeringen, belastingaangifte, aftrekposten,… je kan met al dit soort vragen steeds bij hem terecht.

Wanneer is een financieel plan verplicht?

Een financieel plan is geen verplichte startersformaliteit voor elke zelfstandige die start met een eigen zaak. Start je een vennootschap met een aansprakelijkheidsbeperking (nv, bvba, cvba …) dan ben je wel verplicht om dit op te stellen en voor te leggen. Voor een vennootschap zonder aansprakelijkheidsbeperkingen (vof, comm.v, cvoa) bestaat die verplichting niet. Toch is het aan te raden dat iedereen die start met een eigen zaak een financiële inschatting maakt.