26 jun 2018

Hoe een eigen bedrijf starten als de bank je niet steunt?

  • Welke financiële steun biedt de overheid aan starters?
  • Waarvoor kan je terecht bij de PMV?
  • Wat doet de Vlaamse kredietbemiddelaar?
  • Welke voordelen biedt crowdfunding?

Wat als je zelf niet voldoende kapitaal hebt om een bedrijf te starten? Dan klop je aan bij de bank. Eerst en vooral moet je weten hoeveel geld je exact moet lenen. Een boekhouder kan je bijstaan in het opstellen van een financieel plan dat dit verduidelijkt. De volgende stap is de bank overtuigen van je zaak. Maar wat als de bank je geen geld wilt lenen?

Welke financiële steun biedt de overheid aan starters?

Wie een eigen bedrijf starten wil, kan voor geld aankloppen bij de overheid. Hier bestaan verschillende formules voor. Zo kan je bij de Vlaamse en de Brusselse overheid terecht voor een waarborgregeling. De overheid stelt zich dan borg voor een deel van het nodige krediet, wat voor de bank een lager risico betekent.

Los van deze waarborglening bestaan er nog andere mogelijkheden om met steun van de overheid een bedrijf te starten. Daarvoor klop je aan bij de PMV.

Waarvoor kan je terecht bij de PMV? 

De PMV, de Participatiemaatschappij Vlaanderen, biedt financieringsvormen die zich specifiek richten tot beginnende zelfstandigen en jonge KMO’s. Wie een eigen bedrijf starten wil, kan er terecht voor de startlening+ waarmee je tot € 100 000 kan lenen aan een vaste rentevoet van 3%. Een andere optie is de KMO-cofinanciering, een achtergestelde lening van maximum € 350 000, die je ook kan aanvragen als je al een onderneming hebt.

Een derde mogelijk die de PMV biedt, is de winwinlening voor alle kmo’s met een economische activiteit die in Vlaanderen gevestigd zijn. Het is een achtergestelde lening voor maximum € 200 000 en met een vaste looptijd van 8 jaar.

Wat doet de Vlaamse kredietbemiddelaar?

Wie een eigen bedrijf starten wil, maar er niet in slaagt aan de hand van alle hierboven voorgestelde opties de nodige financiële middelen te verwerven, hoeft zijn droom nog niet op te geven. Geloof je in de slaagkansen van je project, ga dan langs bij de Vlaamse kredietbemiddelaar. Deze dienst tracht door zijn neutrale aanpak mee te werken aan een oplossing voor het dossier.

De Vlaamse kredietbemiddelaar helpt je kredietaanvraag verbeteren door de sterke punten in het dossier te benadrukken. Ook reikt hij je alternatieve financieringsmiddelen en overheidsmaatregelen aan. Bovendien is de tussenkomst van de kredietbemiddelaar gratis.

Welke voordelen biedt crowdfunding?

Crowdfunding, ook wel ‘publieksfinanciering’ genoemd, is een alternatieve wijze om je project te financieren zonder tussenkomst van een financieel instituut. Er zijn tegenwoordig tal van online platformen waarop ondernemers en investeerders elkaar weten te vinden. Het idee achter crowdfunding is eigenlijk dat veel particulieren een klein bedrag investeren.

Crowdfunding is bovendien ook fiscaal interessant voor investeerders. De kapitaalverschaffer krijgt immers een belastingaftrek van 30 % voor de bijgedragen som en zelfs 45% als het om een micro-onderneming gaat.

Dus zelfs als de bank je niet wilt helpen om je bedrijf te starten, heb je nog tal van andere mogelijkheden om het nodige startkapitaal bij elkaar te krijgen. Voor alle overige startersformaliteiten kan je terecht bij Incozina.