fbpx

13 mrt 2016

Hoe kan je een aanvullend pensioen opbouwen via je vennootschap?

Je bent bedrijfsleider en je hebt een vennootschap, dan is een individuele pensioentoezegging (IPT) een ‘must’.

Het pensioen van de bedrijfsleider is bijzonder klein. Een aanvulling op dit karige bedrag is voor elke zelfstandige dan ook een absolute noodzaak. Voor de zelfstandige die een vennootschap heeft is de individuele pensioentoezegging een uitstekend middel om het wettelijk pensioen aan te vullen.

Mandatarissen van vennootschappen (nv, bvba) en zelfstandige directieleden (personen met een zelfstandig statuut, die in een vennootschap een leidinggevende
functie bekleden) kunnen een individuele pensioentoezegging afsluiten.

De IPT is een extralegaal pensioen op maat voor de zelfstandige bedrijfsleider, gefinancierd door zijn vennootschap. De vennootschap sluit dus een IPT af en betaalt de premies. Het pensioenkapitaal wordt uitbetaald aan de bedrijfsleider.

Het fiscaal voordeel is dubbel. Er is een onmiddellijk fiscaal voordeel voor de vennootschap. Indien de 80% regel wordt gerespecteerd is de premie van een IPT integraal als beroepskost aftrekbaar. De 80%-regel houdt in dat het totale pensioen (het wettelijk + het aanvullend pensioen) van de bedrijfsleider niet meer dan 80% van de laatste normale bruto jaarbezoldiging mag bedragen. Dit levert tot 33,99% belastingvoordeel op.

Maar de IPT is ook fiscaal aantrekkelijk voor de bedrijfsleider. Indien de verzekerde bedrijfsleider van zijn vennootschap een maandelijkse en regelmatige bezoldiging ontvangt, zullen de betaalde premies in de personenbelasting niet als voordeel van alle aard worden belast. Op het einde van het contract zal het kapitaal volgens een gunstig belastingstelsel
worden belast.

Een IPT is maatwerk, afgestemd op het profiel van de zelfstandige bedrijfsleider.
Wij kunnen vrijblijvend voor jou een IPT-voorstel op maat maken.

Neem hiervoor contact met geert.vd@incozina.be of bel op 050 40 65 68.

Incozina sociaal verzekeringsfonds vzw
ON/NE 0410268329 • FSMA 114429A