fbpx

Wat is een financieel plan en hoe maak ik er een?

De knoop is doorgehakt: je gaat starten als zelfstandige. Proficiat! Maar hoe zorg je ervoor dat je zaak ook nog jaren vlot blijft lopen? Met een goed uitgekiend financieel plan, natuurlijk. En hier ontdek je exact hoe je daarmee aan de slag gaat.

Waarvoor gebruik ik een financieel plan?

Je financieel plan biedt waardevolle inzichten over de toekomst van je zaak. Het zorgt ervoor dat je weet wanneer je hoeveel fondsen zal nodig hebben en je kan aan de hand ervan ook een realistische projectie maken van de groei van je zaak. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en ben je steeds op de hoogte van de stand van zaken.

Bovendien kan het je bij sommige ondernemingsvormen vrijpleiten, mocht je zaak toch niet het gehoopte succes blijken. Als je dan kan aantonen dat je voldoende ruimte in je plan had voorzien, ben je niet aansprakelijk.

Hoe stel ik een financieel plan op?

Een goed financieel plan houdt met heel veel rekening. Het is dan ook de bedoeling dat je inschatting zo realistisch mogelijk is. Je plan is dan wel niet in steen gebeiteld, het geeft wel een bijzonder goede indicatie van je vooruitgang en mogelijke next steps. Daarom voeg je volgende onderdelen toe:

Eigen inbreng en middelen

  • Hoeveel geld moet je zelf aanbrengen om alles te kunnen bolwerken voor je start?
  • Hoeveel eigen middelen kan je zelf inbrengen? Welk materiaal breng je mee?
  • Heb je een vorm van krediet, zoals een lening, nodig?

Inkomsten op een bepaalde termijn

  • Welke opbrengsten verwacht je van je producten of diensten over een bepaalde termijn?
  • Heb je recht of eventuele steunmaatregelen of subsidies?

Kosten: werkingskosten en eenmalige uitgaves

  • Zijn er eenmalige kosten of investeringen die je moet maken, zoals een laptop?
  • Zijn er bepaalde terugkerende kosten, zoals de domeinnaam van je website?
  • Heb je variabele kosten die af- of toenemen in verhouding met je werking?
  • Zal je personeel aannemen?

Een klaar en duidelijk antwoord op al deze vragen is onmisbaar wanneer je een duidelijk toekomstbeeld wil scheppen. Bovendien zal een helder en haalbaar financieel plan je ook helpen wanneer je het kan voorleggen aan potentiële partners of kredietverleners.
Vrouw tekent financieel plan voor de onderneming van de man bij Incozina

Is een financieel plan verplicht?

Of je verplicht bent een financieel plan op te stellen hangt af van je ondernemingsvorm. Vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid zoals nv’s, bvba’s en cvba’s moeten zo’n plan verplicht kunnen voorleggen. Vennootschapsvormen zonder aansprakelijkheidsbeperkingen hebben die verplichting dan weer niet. Als je dus onder andere een vof, een comm.V of een cvoa wil starten, hoef je niets te doen.

Verplicht of niet, een financieel plan helpt iedereen inzichten in de toekomst te krijgen en gemakkelijker onderbouwde keuzes te maken. Je kan dus beter wel een financieel plan opstellen, al is het maar voor jezelf. Weet je nog steeds niet goed waar te beginnen? Geen probleem! De medewerkers van Incozina helpen je graag een handje bij elk onderdeel van je start.