fbpx
studentzelfstandige

16 jan 2017

EINDELIJK EEN STATUUT VOOR DE STUDENTZELFSTANDIGE

Vanaf 1 januari 2017 kunnen de studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen van het nieuwe statuut van student-zelfstandige genieten.  Studenten die van dit statuut gebruik willen maken moeten hiervoor een aanvraag indienen bij Incozina sociaal verzekeringsfonds. Studenten die vandaag reeds actief zijn als zelfstandige zullen door Incozina geïnformeerd worden over hoe de overstap naar dit nieuwe statuut praktisch zal verlopen.

Welke zijn de voorwaarden?

  • De student moet minstens 18 jaar en ten hoogste 25 jaar oud zijn.
  • Hij of zij moet voor het school- of academiejaar ingeschreven zijn en regelmatig lessen volgen om een diploma erkend door de Belgische overheid te behalen.
  • De student moet minstens ingeschreven zijn voor 27 studiepunten per school- of academiejaar. Wanneer de studies niet worden uitgedrukt in studiepunten, moet de student ingeschreven zijn om minstens 17 lesuren per week te volgen.
  • Daarnaast moet de student regelmatig de lessen volgen tijdens het school- of academiejaar.

Voordat het statuut van student-zelfstandige wordt toegekend zal Incozina sociaal verzekeringsfonds controleren of de student wel degelijk een zelfstandige activiteit uitoefent. Het statuut van student-zelfstandige mag immers niet gebruikt worden in de plaats van het statuut van jobstudent. Studenten-zelfstandige zullen genieten van een gunstiger tarief voor sociale bijdragen en eigen rechten opbouwen in de ziekte- en invaliditeitsuitkering terwijl ze fiscaal ten laste blijven van hun ouders.