fbpx
Bouwvakker steek duim omhoog. Incozina over hoe populair eigen zaak starten in bouwsector is.

14 sep 2018

Eigen zaak starten? Dit zijn de cijfers

  • Welke zelfstandige jobs zijn het populairst?
  • Waarom een eigen zaak starten in de bouwsector?
  • Welke zelfstandige verdient het meest?

Het aantal Belgen dat een eigen zaak starten wil, blijft toenemen. In 2017 werden maar liefst 95.081 nieuwe ondernemingen opgestart, een toename van 5,9% tegenover 2016. Een recordaantal! Maar welke zelfstandige jobs zijn het meest gegeerd? En wat kan je ermee verdienen? Vind hier de cijfers. 

Welke zelfstandige jobs zijn het populairst?

Wil je ook een eigen zaak starten? Weet dan dat je de meeste concurrentie ondervindt in de dienstensector en bij de vrije beroepen. In 5 jaar tijd steeg het aantal vrije beroepen met 25%. Vooral de zogenaamde intellectuele diensten, zoals wetenschappers, auteurs en consultants, zijn de laatste jaren in opmars bij de vrije beroepen.

Anderzijds gaven in 2016 ook zo’n 12.626 vrije beroepers er de brui aan. Vooral bij jongeren die net waren gestart als architect of advocaat was er een grote uitval.

Welk vrij beroep verdient het meest?

Leren omgaan met financiële onzekerheid is een van de grootste uitdagingen voor wie een eigen zaak starten wil. Maar natuurlijk moet je je vooraf al een beeld kunnen vormen van hoeveel je ongeveer zal verdienen. Veralgemenen is uiteraard moeilijk en daarom baseerden we ons op de cijfers van de Nationale Unie der Vrije en Intellectuele Beroepen om een idee te krijgen van de inkomsten van de vrije beroepers.

De grootverdieners zijn duidelijk de notarissen met een gemiddeld maandelijks bruto-inkomen van 16.498 euro. De tweede plaats is voor de deurwaarders (6.356 euro), de derde plaats voor de artsen (5.197 euro). Daarna volgen de apothekers (4.320 euro) en advocaten (3.571 euro).

Waarom een eigen zaak starten in de bouwsector?

Ook een eigen zaak starten in de bouwsector blijft boomen. Goed voor een derde plaats in het lijstje met populairste jobs voor zelfstandigen. Maar liefst 13,4% van de mannelijke zelfstandigen is actief in deze sector, terwijl dit zo’n 30 jaar geleden amper 5,5% was. Dit komt grotendeels door de wijzigingen die de structuur binnen de bouwsector onderging.

Vroeger had je immers één zelfstandige aannemer met bijvoorbeeld 10 werknemers. Nu werkt die aannemer met verschillende zelfstandige onderaannemers. De bouwsector is echter ook een van de sectoren met de meeste schijnzelfstandigen

Klaar om zelf je eigen zaak te starten? Vind meer informatie in de online brochure starters & sociaal statuut of contacteer Incozina.