Hoe kan ik mijn eigen zaak starten als zelfstandige?

  • Welke rechtsvorm kies ik?
  • Welke formaliteiten moet ik in orde brengen?
  • Waarom moet ik mij inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds? 

Je droomt ervan om te starten als zelfstandige, maar weet niet goed hoe je eraan begint? Er komt inderdaad wel wat bij kijken om alles geregeld te krijgen. Zo moet je ten eerste al een rechtsvorm kiezen, je inschrijven bij de Kruispuntbank van ondernemingen en je sociaal statuut in orde brengen bij een sociaal verzekeringsfonds.

Welke rechtsvorm kies ik?

Kies je ervoor om te starten als zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep, dan is de eerste keuze die je dient te maken de rechtsvorm. Eenmanszaak of een vennootschap? Dit zijn de twee hoofdcategorieën waaruit je kiest. Binnen de categorie vennootschap heb je dan weer keuze tussen bijvoorbeeld bvba, nv, vof en nog enkele andere vormen.

Om de juiste keuze te maken, neem je best de tijd om jezelf enkele vragen stellen. Wil ik starten als eenmanszaak? Heb ik een startkapitaal nodig? Welke risico’s loop ik, mocht het niet lukken?

Welke formaliteiten moet ik in orde brengen?

Wanneer je hebt beslist welke rechtsvorm je kiest om te starten als zelfstandige, is het tijd om alle formaliteiten te regelen. Heb je voor een vennootschap gekozen, dan moet je in de meeste gevallen eerst langsgaan bij een notaris. Daarna wend je je tot een ondernemingsloket om je in te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Zie je er wat tegenop om dit allemaal zelf te regelen? Vertrouw dan op je ondernemingsloket om alle wettelijke verplichtingen voor jou in orde te brengen.

Waarom moet ik mij inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds?

Wanneer je wilt starten als zelfstandige ben je bij wet verplicht je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt dan per kwartaal sociale bijdragen om sociale rechten zoals een ziekte- en invaliditeitsverzekering, kinderbijslag en pensioen op te bouwen. Bij werknemers in loondienst wordt dit geregeld via de werkgever, als zelfstandige sta je hier zelf voor in.

Je ondernemingsloket helpt je starten door de verschillende formaliteiten, zoals je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, aanvraag van je btw-nummer en het regelen van bepaalde vergunningen van je over te nemen.

Incozina houdt zich bezig met alle administratie, zo kan jij focussen op je eerste klanten!
Profiteer bovendien nu van een jaar gratis rechtsbijstand.