Welke aanvullende verzekering heb ik nodig?

Door je sociaal statuut in orde te brengen bij je sociaal verzekeringsfonds, geniet je als zelfstandige van een goede sociale bescherming. Maar is het vervangingsinkomen, de tijdelijke uitkering of het wettelijk pensioen altijd voldoende om je opgebouwde levensstandaard te behouden?

Kies daarom voor deze aanvullende verzekeringen. De meeste zijn zelfs fiscaal aftrekbaar als beroepskost!

Hoe bouw je als zelfstandige een aanvullend pensioen op met het VAPZ? Wat is het verschil tussen sparen voor je oude dag met een VAPZ en met een IPT? Beide formules zijn immers fiscaal aantrekkelijk en zorgen ervoor dat je met de nodige financiële reserves kan genieten van je pensioen.

Lees hier alles wat je moet weten over het VAPZ.

Wat als je als zelfstandige een langere tijd arbeidsongeschikt bent omwille van een ziekte of ongeval? Een ongeluk komt immers nooit alleen en bovenop je maandelijkse kosten krijg je ineens ook een hoop medische facturen. Wat doet het gewaarborgd inkomen dan voor jou en je gezin?

Lees hier waarom zelfstandigen kiezen voor het gewaarborgd inkomen.

Hoe kan je als zelfstandige op een fiscaalvriendelijke manier een extra pensioenkapitaal opbouwen? De IPT biedt eigenlijk dezelfde voordelen als een groepsverzekering, maar dan louter individueel. Welke andere voordelen haal je uit je individuele pensioentoezegging?

Vind hier meer informatie over de IPT voor zelfstandigen.

Een zieke bedrijfsleider staat synoniem voor een ziek bedrijf! Hoe voorkom je dat je vennootschap in financiële moeilijkheden raakt als jij een langere tijd arbeidsongeschikt bent? Welke voordelen en compensaties biedt de fiscaal aftrekbare omzetverzekering?

Ontdek hier wat de omzetverzekering betekent voor je zaak.

Welke verzekeringen zijn verplicht als zelfstandige?

Een aanvullende verzekering beschermt je dus tegen risico’s en tegenslagen. Maar hou er ook rekening mee dat bovenop deze aan te raden aanvullende verzekeringen er ook enkele verplichte verzekeringen af te sluiten zijn. Een overzicht:

  • Beroepsaansprakelijkheid: deze verzekering is verplicht voor de meeste vrije beroepen en sterk aangeraden voor andere beroepen. De beroepsaansprakelijkheid dekt de gevolgen van onbedoelde schade aan klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van rekenfout als boekhouder.
  • Arbeidsongevallenverzekering: werk je met personeel? Met de arbeidsongevallenverzekering bescherm je hen tegen de gevolgen van een ongeval op weg naar of tijdens het werk.
  • Brandverzekering: verzeker je pand tegen brand-, storm-, hagel-, water- en sneeuwschade, aanslagen en glasbreuk. Je kan aan je brandverzekering ook een verzekering voor je inboedel of tegen diefstal koppelen.

Meer weten over de verplichte of aanvullende verzekeringen voor zelfstandigen? Contacteer Incozina via telefoon of mail.